Denise Larsson

Att leva med celiaki

När jag var strax över ett år fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Har alltid ätit glutenfrikost som barn men som vuxen har jag fuskat ganska mycket. En bulle här, någon pajbit, en portion pasta osv. Det slinker ner lite gluten då och då. Jag intalar mig att det är okej eftersom jag inte kräks. Däremot är jag ofta dålig i magen. Gasig, ont, uppblåst, ständigt lågt järnvärde, brist på b12 och folsyra och liknande. Jag vet att det är en livslång sjukdom som man aldrig blir frisk ifrån, ändå fuskar jag. Det är nog mest för att jag tycker det är jobbigt att ständigt äta glutenfritt och eftersom jag "bara" blir gasig och ont i magen tycker jag att det är värt att fuska ibland för att slippa krångla. Så dum så dum. Förtränger att jag skadar tarmen varje gång jag fuskar och att min laktosintolerans är självförvållad. Hade jag skött min gluten skulle min tarm läka och jag skulle kunna äta laktos utan problem. 

Jag har bestämt att nu måste jag verkligen skärpa mig och ta hand om min kropp. Den senaste tiden har jag mått sååå dåligt i magen. Uppsvälld mest hela tiden, trött, humörsvängningar, ont osv. Tänkte ringa vårdcentralen och se om jag kan få ta ett blodprov eller göra tunntarmsbiopsi. Jag har lättare att tro på något som jag sett med egna ögon. 

Tänkte jag skulle försöka dokumentera här i bloggen hur jag äter och hur jag mår allt eftersom tiden går när jag har tagit bort gluten! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas