Denise Larsson

Q&A Celiaki

Jag upplever ganska ofta att kunskapen hos allmänheten kring glutenintolerans är ganska dålig. De flesta har inte särskilt stor kunskap kring vad det faktiskt är glutenintoleranta inte tål och vad som kan hända med kroppen om man får i sig gluten. Har därför sammanställt lite information kring det som jag har tagit från Svenska celiakiförbundet (jepp, det finns en sån organisation!). 

Kan celiaki växa bort? (Önsketänkande från min sida att den kan det..)
Celiaki är en kronisk sjukdom som inte växer bort som många födoämnesallergier gör. Det är vanligt att symtomen som en person har efter glutenintag varierar över livet men det är viktigt att veta att de skador som uppstår efter glutenintag är desamma.

Hur lång tid tar det innan tarmens slemhinna läker efter påbörjad diet?
Det är individuellt. Generellt läker tarmen snabbare hos barn än hos vuxna. För barn kan det ta upp till 6 månader och för vuxna ända upp till ett år. I enstaka fall kan det ta längre tid.

Måste personer med celiaki även äta laktosfritt?
Läkare och dietister rekommenderar ibland att den nydiagnostiserade celiakipatienten utesluter laktos ur kosten (i vissa fall även mjölkprotein) under 3-6 månader. Det beror på att den skadade tarmen kan ha svårt att bryta ner laktos. De flesta personer med celiaki kan äta produkter med laktos när tarmen har läkt. (Jag behöver laktosfritt eftersom jag fuskar med min gluten och har en skadad tarm)

Är celiaki ärftligt? 
Celiaki är till viss del ärftlig. Det betyder att människor som har en nära släkting med celiaki löper en högre risk att få sjukdomen. Risken att drabbas av celiaki är omkring 15 procent om någon annan i familjen har sjukdomen.

Som glutenintolerant som du äta en kost som är helt fri från gluten. Gluten finns i mat som innehåller: vete, råg, korn, spelt (även kallats dinkel), kamut, rågvete (som är en korsning av vete och råg).

Symbolerna nedan kan var bra att kika efter om ni letar efter glutenfri mat. Dock rekommenderar jag ingen som inte är glutenintolerant att helt utesluta gluten ur sin diet. Det finns inga hälsofördelar med att göra det. Har du en tarm som klarar av bryta ner gluten finns det ingen anledning till att ta bort det :)

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas