Denise Larsson

Stand up!

Jag måste tipsa om appen StandUp! som vår leverantör Matting har gjort. Jag hittade den igår när jag skulle beställa en ny stå matta till mig själv. Jag har varit väldigt lat och suttit hela tiden på jobbet fast vi har möjligheten att stå. Eftersom Kinnarps är mycket för ergonomi har vi alla höj och sänkbara bord. Vi har även alla möjligha olika stolar att tillgå. Eftersom jag har beslutat mig om att bli mer hälsosam gjorde jag slag i saken och beställde mig en stå-upp matta och laddade även ner deras app. Appen går ut på att du ställer in din längd, ålder och vikt. Sen sätter du igång timern varje gång du står upp och du får då se hur mycket du förbränner bara genom att du står istället för att sitta.. Jag tycker faktiskt det är motiverande! Nu ska jag försöka stå 4 av 8 timmar om dagen! Står ni på jobbet?

Här är några fördelar med att stå upp:
Långvarigt stillasittande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdommar och minskar livslängden. Står vi upp förbättrar vi våra chanser att inte få hjärt- och kärlsjukdommar samt lever längre!
Public Health i England har i en studie kommit fram till att varje stillasittande timme utaöver sju timmar per dag, ökar risken för förtida död med 5 procent. Skrämmande!

Genom att stå upp minskar du belastningen på din rygg! Våra ryggmuskler är beroende av rörelse, genom att alltid sitta ner påverkas ryggen negativt av den statiska belastningen som stillasittande innebär.
Det är faktiskt så att ryggen efter ett tag börjar producera smärtande mjölksyra för att signalera till oss att vi bör nya ställning. Kroppen är väldigt smart.

En bonus är också att du bara genom att stå upp faktiskt kan gå ner i vikt. Om du står och arbetar i 2,5 timmar så bränner du ca 350 fler kalorier än om du hade suttit (enligt Matting, de som skapat appen jag har laddat ner).
Vi skulle således kunna tappa ett kilo i månaden bara genom att stå upp och runt 12 kilo på ett år. Så upp och stå mina vänner!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas