Denise Larsson

Kategori: Celiaki

Q&A Celiaki

Jag upplever ganska ofta att kunskapen hos allmänheten kring glutenintolerans är ganska dålig. De flesta har inte särskilt stor kunskap kring vad det faktiskt är glutenintoleranta inte tål och vad som kan hända med kroppen om man får i sig gluten. Har därför sammanställt lite information kring det som jag har tagit från Svenska celiakiförbundet (jepp, det finns en sån organisation!). 

Kan celiaki växa bort? (Önsketänkande från min sida att den kan det..)
Celiaki är en kronisk sjukdom som inte växer bort som många födoämnesallergier gör. Det är vanligt att symtomen som en person har efter glutenintag varierar över livet men det är viktigt att veta att de skador som uppstår efter glutenintag är desamma.

Hur lång tid tar det innan tarmens slemhinna läker efter påbörjad diet?
Det är individuellt. Generellt läker tarmen snabbare hos barn än hos vuxna. För barn kan det ta upp till 6 månader och för vuxna ända upp till ett år. I enstaka fall kan det ta längre tid.

Måste personer med celiaki även äta laktosfritt?
Läkare och dietister rekommenderar ibland att den nydiagnostiserade celiakipatienten utesluter laktos ur kosten (i vissa fall även mjölkprotein) under 3-6 månader. Det beror på att den skadade tarmen kan ha svårt att bryta ner laktos. De flesta personer med celiaki kan äta produkter med laktos när tarmen har läkt. (Jag behöver laktosfritt eftersom jag fuskar med min gluten och har en skadad tarm)

Är celiaki ärftligt? 
Celiaki är till viss del ärftlig. Det betyder att människor som har en nära släkting med celiaki löper en högre risk att få sjukdomen. Risken att drabbas av celiaki är omkring 15 procent om någon annan i familjen har sjukdomen.

Som glutenintolerant som du äta en kost som är helt fri från gluten. Gluten finns i mat som innehåller: vete, råg, korn, spelt (även kallats dinkel), kamut, rågvete (som är en korsning av vete och råg).

Symbolerna nedan kan var bra att kika efter om ni letar efter glutenfri mat. Dock rekommenderar jag ingen som inte är glutenintolerant att helt utesluta gluten ur sin diet. Det finns inga hälsofördelar med att göra det. Har du en tarm som klarar av bryta ner gluten finns det ingen anledning till att ta bort det :)

Att leva med celiaki

När jag var strax över ett år fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Har alltid ätit glutenfrikost som barn men som vuxen har jag fuskat ganska mycket. En bulle här, någon pajbit, en portion pasta osv. Det slinker ner lite gluten då och då. Jag intalar mig att det är okej eftersom jag inte kräks. Däremot är jag ofta dålig i magen. Gasig, ont, uppblåst, ständigt lågt järnvärde, brist på b12 och folsyra och liknande. Jag vet att det är en livslång sjukdom som man aldrig blir frisk ifrån, ändå fuskar jag. Det är nog mest för att jag tycker det är jobbigt att ständigt äta glutenfritt och eftersom jag "bara" blir gasig och ont i magen tycker jag att det är värt att fuska ibland för att slippa krångla. Så dum så dum. Förtränger att jag skadar tarmen varje gång jag fuskar och att min laktosintolerans är självförvållad. Hade jag skött min gluten skulle min tarm läka och jag skulle kunna äta laktos utan problem. 

Jag har bestämt att nu måste jag verkligen skärpa mig och ta hand om min kropp. Den senaste tiden har jag mått sååå dåligt i magen. Uppsvälld mest hela tiden, trött, humörsvängningar, ont osv. Tänkte ringa vårdcentralen och se om jag kan få ta ett blodprov eller göra tunntarmsbiopsi. Jag har lättare att tro på något som jag sett med egna ögon. 

Tänkte jag skulle försöka dokumentera här i bloggen hur jag äter och hur jag mår allt eftersom tiden går när jag har tagit bort gluten! 

Upp