Denise Larsson

Kategori: Kost

Dåliga vanor

Äntligen fredag igen, så skönt! Nästa vecka är dessutom kortvecka så det känns verkligen jätte skönt.Fast jag tycker nästan alltid att veckora går så fort så det alltid känns som jag har kortvecka. Står inte på så är det dags för semester igen. Skickade in mina önskemål för semestern nu i veckan så det känns verkligen som det är dags snart. Våren är en sån period när det är så mycket heldagar så månaderna bara rinner iväg. Alltid mycket att göra och många kortveckor!

Har föresten fått feedback på min kost. Det var med en skämskudde som jag laddade upp min mat dag för dag.. Jag VET hur jag bör äta men ni vet när man hamnar lite ur fas så behöver jag en spark i baken för att ändra mina vanor. Det generella råden jag fick var mer grönt (eftersom sallad i princip är obefintligt så är det ganska givet.. usch, skäms att jag äter så lite grönt), mindre portioner, mer fullkorn och äta socker 1-2 gånger i veckan på bestämda dagar (viktigt då att inte proppa i sig utan hålla sig till en sak). Vi ska stämma av igen om 3 veckor så jag ska försöka ändra på mina vanor tills dess.

Jag ska bland annat ta med mig frukost till jobbet. Vi har tillgång till knäckebröd och ost här och det äter jag bara av ren vana/lathet. Jag tycker inte det är direkt gott att äta det dag ut och dag in. Så jag ska ta med mig frukost och mellanmål. Som frukost kommer jag nog ta med mig overnight oats, chiapudding, smoothie eller yoghurt med bär. Som mellanmål blir det nog kvarg med mosad banan i toppat med bär och nötter, rawfood bollar, kokt ägg, grönsaksstavar eller fruktsallad. Det tror jag kan bli bra :)

Sen ska jag givetvis minska portionerna som Elin sa. 1 knuten näve med kolhydrater (långsamma, fullkorn), 1 knuten näve protein och halva tallriken med grönsaker. Desto mer färg desto bättre! Komme satsa på babyspenat, morot, broccoli, rödbetor (räknas det som en grönsak?!), rädisor och avokado.

 Sist men inte minst, begränsa mitt godisätande till 1 dag i veckan, lördagar. Har jag något kvar på söndagen får jag äta dom bitarna då men jag ska inte köpa nytt godis på söndagar som jag ibland brukar. Jag ska även tänka på att välja en sak. Det jag är mest sugen på får det blir. Annars är jag duktig på att köpa allt. Chips, godis och glass. Inte så bra så klart. Så vi hoppas att detta ger effekt. Jag ska göra rawfood bollarna i helgen så ska jag berätta för er om de var goda!

Bjuder er på min skamliga kost! Ska dela med mig av min kost också om 3 veckor igen när vi har uppföljning så får vi se om jag har lyckats ändra lite dåliga vanor!

Att leva med celiaki

När jag var strax över ett år fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Har alltid ätit glutenfrikost som barn men som vuxen har jag fuskat ganska mycket. En bulle här, någon pajbit, en portion pasta osv. Det slinker ner lite gluten då och då. Jag intalar mig att det är okej eftersom jag inte kräks. Däremot är jag ofta dålig i magen. Gasig, ont, uppblåst, ständigt lågt järnvärde, brist på b12 och folsyra och liknande. Jag vet att det är en livslång sjukdom som man aldrig blir frisk ifrån, ändå fuskar jag. Det är nog mest för att jag tycker det är jobbigt att ständigt äta glutenfritt och eftersom jag "bara" blir gasig och ont i magen tycker jag att det är värt att fuska ibland för att slippa krångla. Så dum så dum. Förtränger att jag skadar tarmen varje gång jag fuskar och att min laktosintolerans är självförvållad. Hade jag skött min gluten skulle min tarm läka och jag skulle kunna äta laktos utan problem. 

Jag har bestämt att nu måste jag verkligen skärpa mig och ta hand om min kropp. Den senaste tiden har jag mått sååå dåligt i magen. Uppsvälld mest hela tiden, trött, humörsvängningar, ont osv. Tänkte ringa vårdcentralen och se om jag kan få ta ett blodprov eller göra tunntarmsbiopsi. Jag har lättare att tro på något som jag sett med egna ögon. 

Tänkte jag skulle försöka dokumentera här i bloggen hur jag äter och hur jag mår allt eftersom tiden går när jag har tagit bort gluten! 

Bestiga berg

Hallå på er! Har ni saknat mig? Klart ni har ;) Det känns som om jag har gått i ide den sista tiden. Det är så grått och trist att jag bara vill sova. Trött som sjutton är jag heeeela tiden. Vill bara sova eller ligga i soffan. Vilken latmask jag har blivit! Nej men jag har faktistk börjat springa igen. Inga långpass, 5 km som längst men ändå, jag tränar ÄNTLIGEN igen. Nästa vecka har jag tänkt att köpa ett gymkort också. Det är slut med att vara en soffpotatis nu! Tanken är 1-2 gympass i veckan och 2-3 löppass i veckan. Så 4-5 pass totalt i veckan, känns lagom.

Annars har jag även börjat med min näringskurs och det gör givetvis så att jag känner för att jag borde träna och äta bättre. Känns dumt att läsa om en hälsosam livsstil sen bara  ligga som en hösäck i soffan och glo på tv medan jag trycker i mig godis. Nä, det funkar inte! Det livet är även väldigt tråkigt och kroppen skriker efter att få i sig näringsrik mat. Fast attan vad svårt det är att ställa om sig när man har varit lat ett tag. Håller ni inte med? Jag tycker jag blir så bekväm och tanken på att fixa mat istället för att beställa känns som att bestiga ett berg. Okej, det var en överdrift men ni fattar! Bekvämlighet är aldrig fel. Kroppsligt välmående är dock bättre så dags att ta sig i kragen och bli bättre!

Upp