Denise Larsson

Kategori: Recept

Gamla bananer

Huset i Lindsdal var verkligen jätte fint. Dock ligger det mitt i ett villaområde och så vill vi verkligen inte bo. Men fick lite inspiration som sagt! Mäklaren som hade dagens visning har även det andra huset vi är intresserade utav. Vi passade på att trycka lite extra på vi verkligen ville ha det huset. Han skulle försöka få tag i säljarna så vi kunde få komma på en visning. Tänk, vi kanske får det huset? Får fjärilar i magen när jag tänker på det! Håll nu tummarna för oss, det är på tiden att vi får ett hus snart. 

På tal om något helt annan så tänkte jag tipsa om vad man kan göra med bananer som börjar bli dåliga. Vi hade 4 bananer som började bli bruna här hemma så jag skivade upp dom och la i fryspåsar. Hällde på lite hallon och blåbär och vips så hade jag färdiga portionspåsar för smoothie. Perfekt på morgonen när man är trött och vill fixa frulle lite snabbt. Häll bara över det i en smoothie mixer, slå på önskade vätska och voíla, det är färdigt! 

Kvargmellanmål!

Något som jag tycker är perfekt som mellanmål är kvarg! Det kan varieras i all oändlighet, är mättande, rikt på protein och kalorisnålt. Tänkte ge er lite tips på mellanmål man kan göra med kvarg!

♥ Kvarg med mosade bär. Blanda kvarg med bär, exempelvis hallon och blåbär, mosa ihop det och toppa med lite nötter. Jag har ibland i proteinpulver för att få lite sötma. Vill man ha lite crunch kan man även toppa med nötter eller sockerfri granola!

♥ Kvarg med grönsaksstavar. Krydda upp kvargen med valfria kryddor och doppa grönsaker i den. Sååå gott! Perfekt att byta ut chipsen och dippen om man vill ha något nyttigare!

♥ Kvargglass. Jag brukar mosa i en frusen banan i kvargen, ha i en skvätt osötad kokosdryck från Go green och smaka av med chokladproteinpulver. Rör samman allt och ät. Riktigt lyxigt mellanmål!

Recept på enkla müslibars!

Tänkte tipsa om jätte goda müslibars som vi gjorde för ett tag sen. Perfekta att ha som mellanmål! Det var riktigt enkelt att slänga ihop också, bara att väga allt och ner i en bunke. Busenkelt! 

Ingredienser:
160 g havregryn
20 g mandelflarn
20 g solrosfrön
20 g pumpakärnor
20 g riven kokos
20 g sesamfrön
20 g gojibär
4 msk kokosnötsolja
1,2 dl agave sirap
ca 1 msk vaniljproteinpulver
Hel kardemumma efter smak (mortla kardemumman)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 165-170 grader
2. Blanda havregryn, mandelflarn, solrosfrön, pumpakärnor, riven kokos, sesamfrön och gojibär.
3. Ta en liten kastrull och värm kokosolja och agavesirap på mediumvärme. Värm tills det har smält ihop.
4. Häll i vätskan i de torra ingredienserna och blanda ihop. Tillsätt även vaniljproteinpulver samt kardeumma.
5. Ta en bakplåtspanna som är 20-30 cm lång och 10-15 bred och klä med bakplåtspapper
6. Ha i mixen i formen och platta ut i formen. Se till att det inte är någon luft utan att det blir en kompakt massa. Den ska vara ca 2-3 cm tjock.
7. Grädda i ugnen i ca 30 min
8. Låt svalna lite och skär upp i bitar.

Skär ni så det blir 20 lika stora bitar är det ca 110 kcal i varje bar. 

Magisk kladdkaka

Slängde ihop en kladdkaka efter bonde söker fru. Den blev faktiskt riktigt god! Jag är definitivt den av mig och Martin som spenderar minst tid i köket.. Jag är inte direkt förtjust i att laga mat eller att baka så det brukar bli Martin som får stå för den biten. Jag klagar inte, han är riktigt duktig på att laga mat och att baka. Brukar bli bortskämd med riktigt god mat :) När jag lagar blir det oftast lite enklare, sånt som inte tar så lång tid.. Efter stroken tycker jag inte om att laga mat som kräver mycket förberedning. Har fortfarande lite svårt för att hacka. Hur som helst, kladdisen blev god och fick godkänt av sambon! 

Här nedan är receptet! Vi gör kakan både glutenfri och laktosfri. Jag är allergisk mot gluten och känslig mot laktos. Så det blir bara specialmat här hemma. 

Du behöver:
100 g smör
2 st ägg
2 dl rårörsocker
1 dl majsmjöl 
0.75 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker 
Kokosflingor att "bröa" formen med 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader
Smöra en form med ca 23 cm i diameter. Bröa med kokosflingor
Smält fettet. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det smälta fettet och rör om.
Blanda majsmjöl, kakao och vaniljsocker. Se till att kakaon är klumpfri. Rör ner mjölblandningen i kaksmeten 
Häll i smeten i formen och toppa med hackad mörk choklad, hackade hasselnötter och flingsalt 
Grädda i ca 15 minuter (jag körde 13 min), håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat". 

Tag ut kakan och kyl sedan ner den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och perfekt kladdig!)

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass! 

Upp